Focus op: Friuli

In het Noordelijkste puntje van het mooie Italië vinden we de wijnstreek Friuli, oftewel Friuli-Venezia Giulia, op de flanken van de Dolomieten met uitzicht op de Venetiaanse kustlijn. Het schuurt tegen de Sloveense en Oostenrijkse grens aan. Het bergachtige landschap is bosrijk, groen en kent velen meren en beekjes. Romantische taferelen, met dito vergezichten en glooiende hellingen. Én een keur aan inheemse druiven.

Het Zuidelijke deel is wat warmer met een Mediterraan klimaat, maar in het hart van de wijnstreek heerst toch een strenger Continentaal klimaat. De streek brengt prachtige wijnen voort -de regio bestaat voor maar liefst de helft uit DOC kwaliteitswijnen- maar heeft daar een lange weg voor afgelegd. De wijnstreek met één van de laagste rendementen van Italië klom langzaam maar zeker naar de top.

Onrustige tijden

In de streek zijn veel oude gebouwen en tempels te vinden vanuit de Romeinse tijd, hetgeen duidt op een Romeins bewind. Historisch gezien werd het gebied wel vaker ingelijfd door verschillende grootmachten en hoorde niet altijd bij de rest van Italië. Er zijn Germaanse en Oost-Europese invloeden te vinden, de grensstreek werd vaker geteisterd door naburige oorlogen. De grenzen schoven meer dan eens op, er heerste politieke onrust. Ook de wijnbouw werd door de onrustige basis niet altijd consequent bijgehouden en uitgevoerd.

Friuli heeft als wijnstreek eerder weinig tot geen successen gekend, pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw kwam hier verandering in. In Friuli keek men de kunst van het wijnmaken van de Duitsers af, zij leverden frisse en loepzuivere wijnen af. Wijnboeren in de Friuli streek begonnen hun wijnen ook op lagere temperaturen te vergisten en ontdekte de kracht van een knisperend frisse wijn. Nog steeds staat de regio er bekend om.

Druiven uit Friuli-Venezia Giulia

De drie belangrijkste DOC’s (Denominazione di Origine Controllata) in het gebied zijn Colli Orientali, Collio Goriziano en Grave del Friuli, hier worden vooral monocépages geproduceerd. In DOC Collio wordt prachtige frisfruitige witte wijn gemaakt van onder andere Pinot Grigio, Welschriesling, Traminer en Malvasia. In DOC Colli Orientali worden de druiven Tocai Friulano (het heeft overigens niets te maken met Tokaj uit Hongarije en het zorgde voor verwarring, dus werd het voorvoegsel Tocai in 2008 geschrapt) en Ribolla voor witte wijn gebruikt, daarnaast groeit er ook Refosco voor de productie van rode wijn.

Naast deze lokale druiven worden er ook wijnen geproduceerd van onder andere Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc

Zoet uit Friuli

Uit deze bijzondere wijnregio komen ook twee bijzondere zoete wijnen, gemaakt van Picolit en de druif Verduzzo. Beiden hebben een eigen DOCG-toekenning -Denominazione di Origine Controllata e Garantita- wat staat voor een enorme, zo niet de béste kwaliteit.

Picolit geeft een enorm lage opbrengst, de naam van de druif is dan ook afgeleid van het Italiaanse woord voor klein: ‘piccolo’. De zoete wijnen worden volgens de ‘passito’ methode gemaakt, dit betekent dat de wijn gevinifieerd wordt op basis van gedroogde druiven.

De meest gerenommeerde producenten uit Friuli zijn onder andere: Vie di Romans, Jermann en Bastianich

Hier vindt u alle wijnen uit Friuli op Vintrado.