Focus op: Bordeaux

Zelfs Napoleon had er al een neusje voor: in de Franse Bordeaux worden de beste wijnen ter wereld gemaakt. De wijnstreek Bordeaux is al eeuwenlang één van de meest bekende en gerenommeerde wijngebieden wereldwijd. Ongeveer 90% van de wijnen uit de Bordeaux zijn rood -de term Bordeauxrood bestaat immers niet voor niets- 10% van de wijnproductie beslaat witte wijnen, rosé, de zoete Sauternes en de mousserende Crémant de Bordeaux.

De Bordeaux wordt ingesloten door de rivieren Gironde, Dordogne en Garonne en beslaat 124.000 hectare aan wijngaarden. Dit maakt de wijnstreek het grootste wijnbouwgebied van Frankrijk, met maar liefst 8650 wijnboeren uit 63 verschillende appellations, ofwel Appellations d’Origine Contrôlée (AOC’s).

Het gebied wordt doorgaans verdeeld in de linker- en de rechteroever, zo vindt u de bekende Médoc en Graves aan de linkerzijde, gedomineerd door de Cabernet Sauvignon druif en Saint-Émilion en Pomerol aan de rechterkant, waar Merlot de boventoon voert. Het gebied tussen de rivieren Garonne en Dordogne, ofwel ‘tussen de twee zeeën’, wordt Entre-Deux-Mers genoemd.

De kleine keizer in de Bordeaux

Hoewel het de Romeinen waren die 2000 jaar geleden de eerste wijngaarden in de Bordeaux aanlegden, hebben de Nederlanders ook een vinger in de pap gehad bij de ontwikkeling van het wijngebied. Tijdens de heerschappij van de Engelsen, in de 12e tot 15e eeuw groeide de Bordeaux uit tot een welvarende regio. De wijnen werden in grote getalen naar het buitenlang verscheept, zo ook naar Nederland. Het waren dan ook de Hollanders die halverwege de 17e eeuw het moerasachtige gebied van de  Médoc drooglegden.

Maar de ware wijnrevolutie in de Bordeaux werd geïnitieerd door Napoleon Bonaparte. De kleine keizer verzocht, in 1855, wijnhandelaren een classificatie voor Bordeauxwijnen op te stellen voor de Wereldtentoonstelling van dat jaar. Opdat de hele wereld de uitzonderlijke wijnen uit de Franse streek kon leren kennen. Nog steeds geldt dit als de officiële classificatie van rode wijnen uit Bordeaux. De classificatie is onderverdeeld in vijf verschillende categorieën: Premier Grand Cru Classés, Deuxième Grand Cru Classés, Troisième Grand Cru Classés, Quatrième Grand Cru Classés en Cinquième Grand Cru Classés.

Klimaat, druif en terroir

De milde winters, het vochtige voorjaar en de (niet te) warme zomers zijn de ideale omstandigheden om de Bordeauxwijnen tot ware parels te maken. Er zijn variërende bodemtypes, zoals een kleihoudende leembodem of de zandhoudende kiezelbodem.

De Merlotdruif is de meest aangeplante in de Bordeaux, maar ook de Cabernet Sauvignon is er veelvuldig te vinden in de gaarden. Dit duo wordt dan ook bestempeld als de klassieke ‘Bordeauxblend’ voor de rode wijnen. Deze blend wordt vaak ondersteund door de Cabernet Franc, de Petit Verdot, maar ook Malbec en Carmenère. De witte wijnen worden gemaakt van de Sauvignon Blanc en Sémillon. De witte wijnen hebben een fris en aromatisch karakter.

De rijping van de kwaliteitswijnen vindt plaats op eikenhouten vaten van 225 liter -de zogenaamde barrique - gemiddeld zo’n 18 tot maximaal 24 maanden. Bordeauxwijnen staan bekend om hun complexe karakter, met aroma’s van rijp rood fruit en cassistonen. Maar het zijn juist de rokerige houttonen die deze rode wijnen hun krachtige eigenschappen geven. Ontdek aroma’s van tabak, zoethout en cederhout. De rode Bordeauxwijn kan lang in de kelder bewaard worden voordat deze opengetrokken wordt.

Wijnen uit ‘le Bordelais’ kunnen, mede door de bekende naam én de uitstekende kwaliteit, vrij kostbaar zijn. Zoals de befaamde wijnen van  Château d’Yquem, Château Ausone, Château Cheval Blanc, Château Lafite Rothschild, Château Mouton-Rothschild, Château Latour of Château Margaux.

Hier vindt u alle Bordeaux wijnen op Vintrado.