Focus op: Tempranillo

Een druif met Mediterraan temperament! Tinto del Toro, Aragonez, Ull de Llebre, Tinta Roriz ofwel: Tempranillo. Deze Spaanse ster staat bekend onder velen aliassen in verschillende regio’s en landen over de hele wereld. Maar vooral op het Iberisch schiereiland is de Tempranillo, sinds mensenheugenis, een hit.

Tempranillo is een inheemse en eeuwenoude Spaanse druif. Er is ontdekt dat de eerste officiële vermelding van de druif in 1807 was. Maar daarvóór zouden de Feniciërs zo’n 3000 jaar geleden de druif al hebben geplant in de Spaanse aarde.

De naam Tempranillo komt van het Spaanse woord ‘temprano’ dat vroeg betekent, de druif is namelijk vroeg rijp en kan dus vroeg in het seizoen geoogst worden. De druif groeit het best in een warm klimaat op grote hoogte, zoals dat het geval is in het binnenland van Spanje of Portugal. Het heeft een dikke schil en is bestand tegen de felle zon, de koele nachten zorgen voor balans. Qua karakter levert de druif fruitige, soepele en aardse wijnen met een dieprode kleur. De wijn heeft een medium body en redelijk wat tannine.

Tempranillo geboren in La Rioja

Volgens experts ligt de precieze oorsprong van de Tempranillo druif in de wijnregio Rioja, waar nu nog steeds de meeste Tempranillo aangeplant staat: het beslaat zo’n 80% van de productie in deze streek. De wijnen uit de Rioja staan te boek als één van de beste soorten van het land. De Tempranillo druivenstokken groeien op droge, rotsachtige grond; de wijnen staan bekend om hun souplesse.

Van oudsher werden de Tempranillo wijnen in een lichte en fruitige stijl gemaakt, totdat de wijnboeren in de Rioja het Frans en Amerikaans eikenhout ontdekten. De houtopvoeding van Rioja wijnen is kenmerkend. Smaken als cederhout, leer en tabak zijn niet ongewoon.

De velen gezichten

Daarnaast gedijt de Tempranillodruif ook in de Spaanse streek Ribera del Duero erg goed, hier staat hij beter bekend onder de naam Tinto Fino. De bodems aldaar bestaan uit slib, krijt en kalksteen. De wijnen zijn krachtig, complex en hebben en aardig bewaarpotentieel. Er bestaan Ribera del Duero’s die tot 30 jaar en langer in de kelder bewaard kunnen worden.

Ook in buurland Portugal wordt de Tempranillo veel verbouwd, hier heet hij in de uitgestrekte agrarische streek Alentejo Aragonez en in de Douro heet de druif Tinta Roriz. Van deze zogenaamde Tinta Roriz worden rode wijnen, maar ook versterkte Portwijnen gemaakt.

Tempranillo in opkomst in de Nieuwe Wereld

Niet alleen in de Oude Wereld zijn wijnmakers dol op de veelzijdige druif. De Tempranillo werd aan het begin van de 20ste eeuw geïntroduceerd in de Verenigde Staten. In Californië werd de Tempranillodruif toen verbouwd onder de naam Valdepeñas. Nu zien we de druif in meer Nieuwe Wereld-landen de kop op steken.

In Zuid-Amerika is hij onder andere te vinden in Chili en Argentinië. Maar ook in Nieuw-Zeeland en Australië wordt de Iberische ster steeds vaker gezien. De Tempranillo wijnen uit de Nieuwe Wereld worden in een fruitige en doorgaans wat frissere stijl geproduceerd.

De meest gerenommeerde Tempranillo producenten zijn onder andere: Dominio de Pingus, Vega Sicilia, Marqués de Murrieta, Artadi, La Rioja Alta en  R. López de Heredia.

Hier vindt u alle Tempranillo wijnen op Vintrado