Focus op: Catalonië

In het Noordoosten van Spanje vinden we de provincie Catalonië (Catalunya voor de locals), grenzend aan de glooiende Pyreneeën, Frankrijk in het Noorden en de Middellandse zee in het Westen. De kustlijn is maar liefst 580 kilometer lang. Het is één van de zeventien autonome Spaanse gemeenschappen, met als hoofdstad Barcelona. De provincie heeft zelfs een eigen taal, het Catalaans.

Catalonië: Proef een hele provincie

D.O. Catalunya is een vrij groot wijngebied op het Iberisch schiereiland, het omvat zelfs de gehele provincie en dat is vrij uitzonderlijk te noemen. Doordat de oppervlakte zo uitgestrekt is kent het veel (micro)klimaten en terroirs. Over het algemeen gezien hebben de kustgebieden een Mediterraan klimaat, de binnenlandse gebieden een Mediterraan-Continentaal klimaat. Qua bodem zijn er wezenlijke verschillen in het gebied, zo vindt men hier onder andere kalksteen-, graniet- en zandgronden.

Tussen twee geloven

Catalonië was velen eeuwen een strijdtoneel. Al vanaf de 5e eeuw voor Christus waren het de Feniciërs en de Grieken die druivenstokken aanplanten in de grond van Catalonië. Ook de Romeinen die later volgden deden er al aan wijnbouw, de Moren die het Iberisch schiereiland lang in hun greep hadden zetten het wijnmaken voort. De Pyreneeën en het aangrenzende Catalaanse gebied fungeerden eeuwen als een buffer tussen de Moren in het Zuiden en de Christenen in het Noorden. Politiek gekonkel en religieuze strijd zorgden voor moeilijkheden toen Karel de Grote in 800 na Christus zijn intrede deed.

Ook in dit wijngebied sloeg de druifluisepidemie (phyloxera) genadeloos toe aan het einde van de 19e eeuw, de wijnbouw kwam op losse schroeven te staan. Eigenlijk bleef dit lange tijd zo, totdat Spanje toetrad tot de EU en begon met investeren in moderne vinificatietechnieken en materialen.

Niemand buiten de boot in Catalonië

In 1999 kreeg Catalonië haar D.O. status. Er zijn 12 oorspongsbenamingen binnen Catalunya, waarvan elf voor stille wijn en één voor Cava, met elk hun eigen karaktereigenschappen. D.O. Cava zorgt voor prachtige mousserende wijnen, gemaakt op de Méthode Traditionelle met een tweede gisting op de fles, zoals ook Champagne gevinifieerd wordt.

Enkele bekende D.O.’s in de provincie Catalunya, naast Cava, zijn: Emporda, Penedés, Costers del Segre en Terra Alta. Daarnaast gelden de D.O,’s Montsant en Priorat als de ‘grand cru’s’ van Catalonië. Hier zijn veel familiebedrijven gevestigd, die nog traditioneel werken en met de hand plukken op de steile hellingen in de wijngaard.

Druiven in D.O. Catalunya

De regio is een fijne samensmelting van traditionele en innovatieve wijnmakers, met dito druiven. In het grote wijngebied hebben bijna veertig druivensoorten de voorkeur. Zoals de traditionele Cavasoorten als Macabeo, Parellada en Xarel-lo, maar ook de rode Garnacha en Cariñena. Maar steeds vaker doen de klassieke Franse druiven haar intrede in de Catalaanse wijnblends, denk hierbij aan Syrah, Pinot Noir of zelfs Gewürztraminer.

Hier vindt u alle Catalaanse wijnen op Vintrado