Focus op: Amerikaanse Chardonnay

Chardonnay, de kameleon onder de druiven, kent haar oorsprong in de Franse Bourgogne maar is geliefd onder wijnmakers wereldwijd. De druif is namelijk relatief makkelijk te verbouwen en heeft een goede weerstand tegen ziektes. Van de strak droge Chablis, tot fruitige zonliefhebbers uit Zuid-Afrika tot aan de exotische, rijpe en vette Chardonnays uit de Verenigde Staten: het druifje is veelzijdig en gedijt overal ter wereld goed.

Uitbundig kenmerkend: Amerikaans Chardonnay

Maar het is vooral de Amerikaanse Chardonnay stijl die wereldwijd de tongen los maakt. De uitbundige stijl is kenmerkend. Uit de ‘Golden State’, Californië, komt de meeste Chardonnay, het zonnige Mediterrane klimaat en de nabijheid van de oceaan zorgen ervoor dat de druiven perfect rijpen. Van Sonoma County tot aan Napa Valley en verder. De Californische Chardonnay is doorgaans houtgerijpt en hebben doordoor rijpe en exotische fruitaroma’s. Proef abrikoos, peer, meloen en perzik, maar vooral ook de boterige, vette vanille- en eikenhouttonen. 

Het beloofde land

Spaanse en Italiaanse immigranten staan ten grondslag aan de wijnbouw in de VS. Aan het einde van de achttiende eeuw waren zij het, die wijn produceerden, voornamelijk om tijdens kerkdiensten te schenken. Daarna waren de Europese migranten en Russische kolonisten die, verleid door de Goudkoorts in 1848, richting het ‘beloofde land’ vertrokken en daar het letterlijke zaadje voor de moderne Amerikaanse wijnbouw plantten.

Maar pas na de Tweede Wereldoorlog had Amerika een eerlijke kans op de markt. Na de druifluisepidemie en de drooglegging die tot 1933 duurde, was het lange tijd moeilijk om de wijnbouw op gang te krijgen.

Amerikaanse topdruiven

Tegenwoordig is de VS een grote speler op de wijnmarkt: na Frankrijk, Italië en Spanje zijn de Verenigde Staten de vierde grootste wijnproducent ter wereld. De wijnen worden voornamelijk gemaakt van klassiek Franse druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Sauvignon Blanc. Maar de twee sterspelers zijn de rode Zinfandel en, zoals gezegd, de Chardonnay.

Beroemde Chardonnays

Robert Mondavi was een van de wijnmakers, die in de jaren ’60 van de vorige eeuw de Amerikaans Chardonnay tot een succes maakte. De wijnmaker, gebaseerd in Napa Valley, had door nieuwe vinificatietechnieken en marketingtools wereldwijd succes. Nog steeds zijn zijn wijnen één van de beste van heel de Verenigde Staten. En doet bijvoorbeeld zijn ‘Bread and Butter’ Chardonnay de rijpe Chardonnay stijl eer aan. Om met ‘mes en vork’ te drinken.

Ook Bernardus is een van de grote Amerikaanse Chardonnay producent. De Nederlander Ben ‘Bernardus’ Pon kocht in 1989 een stuk land in Carmel Valley Village in Californië en bouwde hier zijn Bernardus Winery. De volle en intense Chardonnay die daar geproduceerd wordt, wordt op kleine houten vaten gerijpt en krijgt daardoor de karakteristieke vanille toets. Ook de malolactische gisting draagt bij aan het volle karakter van de wijn.

Elegante Chardonnay

Natuurlijk zijn er ook andere stijlen Chardonnay die in Amerika gemaakt worden. Zo komen er uit Monterey en Oregon Chardonnay die wat ‘Bourgondisch’ aandoet. Elegant en complexer. Maar ook uit Washington en Idaho komen spectaculaire Chardonnaywijnen die minder bombastisch zijn dan de fameuze rijpe stijl.

Een tegenbeweging op de volle en expressieve Chardonnay bestaat ook… wel eens van ‘Anything but Chardonnay’ gehoord?

De meest gerenommeerde Amerikaanse Chardonnay producenten zijn onder andere: Rhys Vineyards, DuMOL Winery, Francis Ford Coppola, Racines, Au Bon Climat en Bernardus

Hier vindt u alle Amerikaanse Chardonnay's op Vintrado.